Canadian Social Work Review / Revue canadienne de service social

Revue canadienne / A Canadian Journal

Volume 17, Number 2, 2000

ABSTRACT / RÉSUMÉ

REVISITING THE FOOD BANK ISSUES IN CANADA

Luc Thériault Linda Yadlowski

Abstract:
Food banks have proliferated in Canada since the first was established in Edmonton in 1981. Basic information on the origins, organization, and programs of food banks, as well as the characteristics of the clients whom they serve, dispells many misconceptions about food bank clients and about how food banks are used. The diffusion of better knowledge about food banks' activities may not only diminish the hesitation of donors, but may also help advocacy groups, including social workers and poverty activists, work toward increased government action to address the problems of poverty and hunger. Social workers, given their understanding of the needs of food bank clients, are well placed to influence social policy in this area.

Résumé:
Les banques alimentaires prolifèrent au Canada depuis la création de la première à Edmonton en 1981. L'information de base sur les origines, l'organisation et les programmes des banques alimentaires de même que sur les caractéristiques des clients qu'elles desservent dissipe bon nombre des idées fausses que l'on se fait des clients des banques alimentaires et de la façon dont celles-ci sont utilisées. Communiquer de meilleurs renseignements sur les activités des banques alimentaires pourrait non seulement réduire l'hésitation dont font preuve les donateurs, mais également aider les groupes de revendication, y compris les travailleurs sociaux et les activistes luttant contre la pauvreté, à pousser le gouvernement à intervenir davantage pour régler les problèmes de la pauvreté et de la faim. Les travailleurs sociaux, compte tenu de leur compréhension des besoins des clients des banques alimentaires, sont bien placés pour exercer une influence sur la politique sociale dans ce domaine.

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